pikkuruista

pikkuruista

maanantai 23. helmikuuta 2015

Valoa ja takkatulta

Shabby chic -roombox on nyt vallan valaistunut.

 Valon lähteeksi boksiin riitti oikein hyvin yksi led. Se on 3 mm:n lämmin valkoinen led, josta valo jakautuu difuusisti, eikä kapeana keilana.

 Virtalähteenä on led-patterivalonauhasta amputoitu neljän sormipariston pakki, jossa on kätevästi katkaisin syrjässä. Olin suunnitellut laittavani virtalähteeksi 9 V kanttipariston ja tilannut etuvastukset sen ajatuksen mukaisesti (330 ohmia), mutta siihen systeemiin ei ollut käden ulottuvilla katkaisijaa ja hylkäsin sen. Virtaa neljästä sormiparistosta tulee 6 voltin voimalla ja laskurin mukaan sopiva etuvastus olisi 150 ohmia, mitä minulla ei tietystikään ollut. Luulin, että led ei ehkä enää palaisi (tarpeeksi kirkkaana ainakaan) noilla tilaamillani 330 ohmin vastuksilla, mutta onneksi kokeilin, koska olin väärässä. Kyllä paloi, ja kirkkaasti sittenkin! Valaistus oli kolmen juotosliitännän jälkeen valmis.
Led on katossa nyt sellaisenaan, raakana ilman varjostinta. Boksin etuseinän karmi on pari senttiä leveä ja led tulee jäämään sen taakse piiloon, joten välttämätöntä tuohon ei ole varjostinta laittaakaan. Ehkä jonkinlaisen himmentimen silti kehittelen, jotta valo ei jää noin teräväksi.

 
Kun kolvi oli kerran kuumana, herätin henkiin samalla myös nukkekodin olohuoneen takan. Sen pesässä on värisevä led, joka täytyi talon sähkötöissä jättää virtapiirien ulkopuolelle, koska samaan kytkentään liitettynä se sai kaikki talon lamput säpsähtelemään. Nyt se sai ikioman patteriakun talon katolle ylä- ja alakerran akkujen viereen. Voipahan valita tunnelmallisiin iltoihin valoksi pelkän takkatulen. <3

1 kommentti:

  1. Söpö video :) Osaisipa itsekin kikkailla noiden sähköjen kanssa...

    VastaaPoista